Helft van zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken

VRT nieuws kopte met bovenstaande titel. Dit geeft aan hoe groot het probleem wel is.

Volgens onderzoek van het OVAM bleek dat 49% van het aantal ingezameld zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Uitgedrukt in gewicht is dat percentage verwaarloosbaar. Maar die sigarettenpeuken vormen wel degelijk een probleem.

De filters van sigaretten bestaan uit acrylacetaat. Dit is een kunststof die net als plastic heel langzaam afbreekt. Bovendien zitten er in de filters van sigaretten ook chemicalien die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. Hierdoor vormen de peuken een gevaar voor het milieu én de gezondheid van mens en dier.

VVSnv heeft de oplossing

Ja u leest het goed! We hebben een oplossing om het afval van sigarettenpeuken in het straatbeeld te verminderen: wegwerpbare asbakjes. Deze worden aangeboden door een dispenser. Hierdoor zullen rokers minder snel geneigd zijn om hun peuk op de grond te werpen. De biologisch afbreekbare papieren asbakjes hebben een capaciteit van 20 peuken en kunnen na gebruik eenvoudig worden dicht gevouwen. Ze kunnen vervolgens in de vuilnisbak worden gedeponeerd.

Toepasbaar in de stadskern, winkelstraten, parken, strand, wandelroutes, provinciedomeinen of inzetbaar tijdens uw evenementen.